У Києві вкрали 600 тис. грн. з бюджету і збрехали, що це подарунок Кличка

Любительське антикорупційне розслідування, яке в наш час може зробити будь-хто.

Євген Шульга працює директором з розвитку проекту “Ціна держави”. “Кілька тижнів тому в моєму дворі з’явився спортивний майданчик з прихованою рекламою Віталія Кличка. Але мене найбільше зацікавив напис про безкоштовне. Ми в “Ціні держави” часто наголошуємо, що безкоштовних державних послуг не буває. Я подумав, що це був би цікавий привід для допису про брехню і зверхність політиків. Натомість буквально за 5 хвилин пошуку в інтернеті я викрив сліди крадіжки щонайменше 594 тис. грн., порівняно з якими прихована реклама і брехня про безкоштовні державні послуги уже не виглядають великим порушенням”, – каже Євген.

Скільки коштує “безкоштовний” майданчик?

За назвою виробника (ТОВ “Стріт спорт”) Ґуґл швидко знаходить його сайт. Сайт чесно повідомляє, що ці майданчики продаються по 53 999 грн. База даних ЄДРПО каже, що підприємство-виробник має код 38946734. За кодом на сайті системи державних закупівель “Прозорро” бачимо одразу дві несподіванки: майданчик було придбано за 65 тисяч грн. – на 11 тис. грн. дорожче! Але найцікавіше: таких майданчиків було куплено 66!!! Шістдесят шість тендерів замість одного зазвичай проводять з єдиною метою: провести “конкурс” якомога швидше і лише з одним учасником. І дійсно, у торгах взяв участь один учасник. І, звичайно, переміг.

Як працює схема?

Припустімо ви чиновник, від якого залежить розподіл 4,29 млн. грн. на встановлення по Києву цих майданчиків.

  • Знаходите виробника (чи постачальника), який погодиться заплатити вам відкат, підготувати тонну документів у стислі строки й не патякати.
  • Влаштовуєте подобу конкурсних торгів, але замість всього замовлення на 4,290 млн., готуєте 66 окремих тендерів. Оскільки сума тендеру нижче 100 тис. грн., можна провести всі торги — від оголошення до визначення переможця — за 5 днів.
  • Щоб не ризикувати, встановіть вимогу надати набір тендерної документації з понад 30 документів та довідок, частина з яких мали бути нотаріально завіреними або виданими іншими установами. Очевидно, лише учасник, який завчасно попереджений про умови конкурсу, встигне зібрати всі потрібні папірці у 66 примірниках і буде єдиним учасником торгів. Він може сміливо подавати на торги максимально можливу ціну, попри те, що зазвичай продає такі майданчики на 11 тис. грн. дешевше.

Що робити?

З одного боку – нічого дивного, українські чиновники багато крадуть. З іншого боку, зверніть увагу як мало зусиль потрібно, для того щоб викрити схему. Якщо спроби закрити сайти Прозорро чи Є-дата не будуть успішними, дедалі більше небайдужих громадян матиме можливість викривати крадіжки, а чиновники дедалі більше відчуватимуть, що за ними стежать і, очевидно, дедалі менше наважуватимуться на злочини. Наступний крок? Передаємо справу колегам з “Центру протидії корупції”.

P.S. Під час редагування тексту виявилося, що київська влада і далі збирається закуповувати майданчики в ТОВ “Стріт спорт” за тією самою схемою. Цього разу вже за… 85 тисяч грн. Тендер зовсім свіжий, переможця буде оголошено з дня на день.