Декілька фактів про мораторій на продаж землі с/г призначення

Мораторій на продаж с/г земель найпроблемніше питання земельної реформи. Кого ж найбільше стосується заборона вільно розпоряджатись земельними паями? Ми спробували зібрати основні факти про мораторій, які варто знати, в одній інфографіці.

Мораторій на продаж землі (який продовжувався 7 разів) не лише робить українську земельну реформу довготривалішою у світі (25 років). Він паралізує ринок у 96% сільськогосподарських земель.

Найприкріше, що від мораторію страждають не найзаможніші верстви населення: 68% земель (або 27.7 млн га) перебувають у власності селян-пайовиків. В той же час 1.6 млн власників паїв пенсійного віку, які не мають змоги самотужки обробляти землю, живуть у бідності через неможливість вигідно здати в оренду, продати чи заставити власний пай.

На цьому фоні вже 15 років успішно існує тіньовий ринок землі. Заручившись підтримкою корумпованого чиновника «обрані» спокійно продають та купують гектари землі під гаслами нардепів «не дозволимо розпродаж основного багатства України».

Ця публікація створена спільно проектом «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» та проектом “Ціна держави”. Повна версія статті доступна тут.

Про те, хто ж в Україні заробляє на землі можна прочитати в нашому попередньому матеріалі «Економічна віддача землі сільськогосподарського призначення в Україні та її розподіл».