Ваш рахунок за 2013 рік, або Як розуміти державний бюджет

“У 2013-му році доходи консолідованого бюджету сягнули 442.7 млрд. грн. (30.4% ВВП), а власні доходи Пенсійного фонду – 166.9 млрд. грн. (11.5% ВВП)”, – саме таку інформацію ми чуємо від Міністерства фінансів, коли йдеться про громадські кошти. Але як людині, у якої середня зарплата близько 2000–3000 грн. на місяць, осягнути ці цифри? Адже 1 млрд. грн. – це 28 тисяч років (!) бездоганної праці для простого співробітника.

Виявляється, що всі ці недосяжні для нормальних людей цифри мають своє просте вираження у вигляді податків, які ми регулярно сплачуємо, коли отримуємо зарплату чи ходимо за покупками. Наприклад, у 2013 році українець із зарплатою 2700 грн. на місяць сплатив до бюджету 30908 грн. на рік – це і ПДВ, закладений у ціну товару, це і єдиний соціальний внесок, який стягується із зарплати за замовчуванням, і, звичайно, податок на доходи. Саме так на просту мову перекладається звіт Міністерства фінансів.

Такій доступній презентації державного бюджету і присвячений наш поточний звіт. Ця робота є одним із перших кроків на шляху до спрощення інформації про бюджет та бюджетні процеси. Наша мета – дати можливість українцям зрозуміти, що відбувається з їхніми грошима, і тим самим заохотити їх до активної громадської участі в бюджетному процесі.

Докладно про виконання державного бюджету у минулому році читайте у нашому звіті “Ваш рахунок за 2013 рік, або Як розуміти державний бюджет”.